12.06.2021

Hadislerle O’nu Anlamak Bilgi Yarışması Ödül Töreni Düzenlendi

Malatya İl Müftülüğü tarafından “Hadislerle O’nu Anlamak Gençlik Bilgi Yarışması” ödül töreni düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Gençlik Bilgi Yarışması" salgın nedeniyle online yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları arasında yer alan "Hadislerle O'nu Anlamak" isimli eserden sorumlu tutulan ve Türkiye geneli 30 bin öğrencinin başvuru yaptığı yarışmaya Malatya’dan 849 kişi başvuru yapmıştı. Malatya İl Müftülüğü tarafından Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde düzenlenen ödül töreninde dereceye giren toplam 144 öğrenciden erkek ve bayan kategorilerinden birinci gelenlere tam altın, diğerlerine ise para ödülü verildi.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonunda 12.06.2021 tarihinde gerçekleşen ödül törenine Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin GÜRKAN, İl Emniyet Müdürü Ercan DAĞDEVİREN, İl Müftüsü Veysel IŞILDAR, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Behçet BAKIR, Türk Ocakları Malatya Şube Başkanı Nadir GÜNATA, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Malatya Şube Başkanı Abdurrahman TAŞKESEN, programa maddi destek sunan hayırsever iş adamı Mahmut BAŞTÜRK, dereceye giren üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

“Hadislerle Peygamber Efendimizi Anlamak” vurgususnun çok önemli olduğunu kaydeden İl Müftüsü IŞILDAR, “Kur’an-ı Kerim ve Hadislerle Peygamber efendimizi (SAV) anlamak çok önemlidir. Hazreti Aişe’ye ‘Peygamber efendimizin ahlakı sorulduğunda, ‘Siz hiç Kur’an okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur’an idi.’ diye cevap veriyor. Gençlerimizin bu yarışmaya teveccüh göstermesi ve hayırseverlerimizin de bunu sahiplenmesi gerçekten çok anlamlı. Gençlik için ne yapsak azdır. Bu ülkenin, milletin bir dua ordusu bir de cihad ordusu var. Milletimizin her bir ferdi, aynı zamanda dua ordusunun bir ferdidir. Ülkemiz öyle stratejik bir ülke ki; milli güvenliği ile manevi güvenliği paranın yazı ile tura tarafı gibidir, birbirinden ayrılmaz. Eğer manevi güvenlik tehlikeye girdiyse hiç şüpheniz olmasın milli güvenliğimiz de tehlike altındadır. Milli güvenliğimize tehdit varsa bilin ki manevi dinamiklerimizde sarsılmalar meydana gelmiştir. Onun için bu tür gençlik faaliyetlerini çok önemsiyoruz.” dedi.

‘Hadisler Işığında Peygamberimizi Anlama’ yarışmasına bu kadar teveccühün olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen İl Emniyet Müdürü DAĞDEVİREN, “Kur’an-ı Kerim’in 96’ncı süresi olan Alak süresinin ilk 5 ayeti bilindiği üzere okumanın önemini anlatıyor. Buradaki bilgi yarışmasının amacı da okumaktır. İslam’ı doğru anlamak ve Peygamber Efendimizin hadislerini hayata tatbik etmek, bir boyutuyla da bizim konumuzu ilgilendiriyor. Çünkü İslam doğru anlaşıldığı zaman bize de pek iş kalmaz ve onu doğru anlayanlar topluma faydalı olur ve suç işlemez.” ifadelerine yer verdi.

Malatya’da 849 öğrencinin yarışmaya başvurmasının kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı GÜRKAN, “Bu 849 kardeşimizi cani gönülden tebrik ediyorum. Hakikaten Peygamberimizi anlamak, onun hayatını kendi hayatımıza tatbik etmek ve onun ahlakıyla ahlaklanmak gerçekten de şu an da en çok ihtiyaç duyduğumuz hadisedir.” dedi.

Kızlar kategorisinde birinci olan İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencisi Zeynep ÖZER, bu tür yarışmalara ilgisi olduğu için katıldığını ifade etti. “Genel bilgilere vakıf olmam sınavda benim için bir avantajdı. Ama kitaptan da çok istifade ettim. Peygamber efendimizin ahlakıyla ahlaklanmak, kulluk vazifemizdir. Çünkü O’ bizim rehberimizdir. O’nsuz bir ömür süremeyiz ve bunun farkında olmamız gerekiyor. Nasıl yaşamamız gerektiğini sürekli kendimize telkin etmemiz gerekiyor.” diye kaydetti.

Daha önce de bu tür sınavlara düzenli olarak katıldığını ve derecelere girdiğini ancak birinci olamadığını belirten İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Enver Mervan YILDIRIM, sınavda birinci geldiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Yıldırım, “Aslında bu yıl da birincilik beklemiyordum ama Allah Teala (CC) nasip etti. Gerçekten çok güzel bir duyguydu. Yarışma için hazırlanan kitap hadislerden oluşuyordu. Kitap, Peygamber Efendimizi gençlere çok güzel bir şekilde tanıtan bir kitaptı. Kitabı oluşturan, yarışmaya hazırlayanlardan Allah razı olsun ve Malatya Müftülüğüne de teşekkür ediyorum. Yarışmanın asıl amacı gençlere Allah ve resulünü bizzat ana kaynak olan hadislerden aktarmaktı.” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından dereceye giren öğrenciler sahneye davet edilerek ödülleri verildi.

Neyzen Muhammed Kaya'nın ney dinletisinin ardından misafirlere yönelik çekiliş düzenlendi ve 30 kişiye Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınlarından eserler ve "Geçerken" Gençlik Dergisi hediye edildi.