17.09.2021

Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Türkiye Finali Yapıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı tarafından 17'nci Din Görevlileri arası Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Finali ilimizde yapıldı.

14.09.2021 Salı günü, Kernek Karagözlüler Camii'nde düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından protokol konuşmaları ile devam etti.

Programın selamlama konuşmasını yapan Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar, bugünün Malatya için çok anlamlı olduğunu belirtti.

İl Müftüsü Işıldar, "Bugün Türkiye'den en güzel Kur'an-ı Kerim okuyan hafızlarımızı dinleyeceğiz. Malatya’mız Kur'an sesleriyle bereketlenecek. Merhum Abdurrahman Gürses Hocamız şunu söylerdi: 'Oğlum Kur'an-ı Kerim okurken lütfen Kur'an-ı mahkûm, sesi, sedayı ve makamı da hâkim duruma getirmeyin. Kur'an hâkim olsun, diğer şeyler mahkûm olsun. Bu o kadar önemli ki Diyanet İşleri Başkanlığımız da bunun farkında ve özellikle Hafiz Osman Şahin Hocamız da Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı olduktan sonra buna çok önem veriyor." ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir hadis-i şerifini anımsatarak konuşmasına başladı ve şunları söyledi; "Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifte, 'Sizlere iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarılırsanız asla yolunuzu şaşırmazsınız. Birisi Allah'ın (Celle Celaluhu) kitabı Kur'an-ı Kerim, bir diğeri de Peygamber Efendimizin sünneti.' Cenab-ı Hakk bizlere Kur'an'a gerçek manada inanmayı, onu her zaman okumayı, anlamayı ve hayatımıza rehber edinmeyi cümlemize nasip eylesin. Kur'an-ı Kerim Türkiye Finalini Malatya'mızda yaptık, iyi ki de yaptık. Böyle güzel bir mabedde hocalarımız da gayet güzel hazırlıklar yapmış. Bu yarışmamıza teşrif eden tüm katılımcılara can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Yarışmamızın hayırlara vesile olmasını, genç kuşaklarda yeni ufuklar açmasını Cenab-ı Hakk'tan niyaz ediyorum." dedi.

Sayın Vali Aydın Baruş, ise kelamların en yücesi, sözlerin en güzeli olan Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Türkiye Finalinin Malatya'da düzenlemesinden dolayı çok mutlu olduğunu ve bundan dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığına teşekkürler ederek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Kur'an-ı Kerim insanlık için bir hidayet kaynağı, müminler içinde bir yaşam rehberidir. Yaklaşık 14 asırdır insanlığı aydınlatan ve onlara doğru yolu gösteren Kutsal Kitabı okumak ve onu anlayarak yaşamak tüm müminlerin hayat amacıdır. Sözlerin en güzelini içeren Kur'an-ı Kerim'i hayatımıza rehber kılmak için atalarımız asırlardır mücadele içerisinde. Bu Kutsal Kitabı hem ruhlarımızda hem gönüllerimizde yaşatmak için nesilden nesile aktarmak üzere bu etkinlikleri düzenliyoruz. Kur'an-ı Kerim'i en iyi anlamak, yine onun ayetlerinden yapacağımız çıkarımlarla mümkündür. Allah-u Teala Zümer Suresi 23'üncü ayette şöyle buyuruyor: 'Allah sözün en güzelini, birbiriyle uyumlu ve bıkılmadan tekrar tekrar okunan bir Kitap olarak indirmiştir. Rabblerinden korkanların bu kitabın etkisinden dolayı tüyleri ürperir. Hem bedenleri hem gönülleri Allah'ın zikrine ısınarak yumuşar. İşte bu Kitap Allah'ın dilediğini kendisiyle doğru yola ilettiği hidayet rehberidir. Allah kimi saptırırsa artık ona yol gösteren olmaz.' Bizim atalarımızdan aldığımız miras Kur'an'a saygı ve onun yolunda yürüme mirasıdır. Burada yarışacak kardeşlerimize Allah'tan muvaffakiyetler diliyorum ve bu yarışmaların yeni nesillerimizde Kur'an sevgisini ve ona olan hürmeti arttıracağına yürekten inanıyorum.

Protokol konuşmalarının ardından yarışmaya geçildi. 10 bölge birincilerinin her biri 10 dakika Kur'an-ı Kerim okudu.

Jüri üyelerinin pür dikkat dinlediği yarışma sonucunda; 10 bölge birincisinin katıldığı "Din Görevlileri Arası Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Final Yarışması"nda, Denizli bölgesinden yarışmaya katılan Adem Bilgetay, birinci, Tokat bölgesinden yarışmaya katılan Bilal Al 2'nci, Karabük Bölgesinden katılan Recep Tayyip Şentürk ise 3'üncü oldu. Yarışmacılara çeşitli hediyeler takdim edildi.