06.11.2021

290 Hafız İçin Hafızlık İcazet Merasimi Düzenlendi

İlimiz Battalgazi, Yeşilyurt, Darende ve Pütürge İlçe Müftülüklerimize bağlı Kur’an Kurslarında eğitim alarak Hafızlığını tamamlamış 290 öğrenci için Hafızlık İcazet Merasimi düzenlendi.

Malatya İl Müftülüğümüzce Merkez Kapalı Spor Salonunda düzenlenen Hafızlık Merasimine, Sayın Valimiz Aydın Baruş ve Eşi Nagihan Baruş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, İl Müftümüz Veysel Işıldar, AK Parti Malatya Milletvekillerinden Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, protokol üyeleri, din görevlileri, hafızlar ve hafız aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Program İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Hafızlık eğitimi ile ilgili sinevizon gösterisinin yapılmasının ardından hafız adayları alana alındı. Hafızların sahneye alınmasının ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftümüz Veysel Işıldar açılış konuşması yaptı. Işıldar konuşmasında ; “ Kıymetli Misafirlerimiz, 290 hafızın yetişmesinde emeği geçen yöneticilerimizden, hocalarımızdan ve bu çocuklarımızın yetişmesine katkı sağlayan herkesten Allah razı olsun. Hafızlarımızın anne, baba ve velilerine teşekkür ediyoruz. Onlar çocuklarını kalplerini Kur’an ile doldurmamız için bizlere emanet ettiler. Hafızlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Hafızlık Allah’ın yeryüzünde bir insana verdiği en büyük mertebedir. Şereftir. Hafızlık adeta canlı bir Kur’an haline gelmek Kur’an-ı Kerim’i aklına kalbine nakşetmek, meleklerle dost olmaktır. Çünkü Kur’an-ı Kerim’in bütün sürelerine aklına nakşetme manasına gelen hafızlık çok şerefli bir mertebedir. Zira Resulullah, sizin en hayırlınız, Kur’an-ı Kerim öğreten ve öğretendir buyurmuştur. Ümmetimin en şereflileri Hafız-ı Kur’an olanlar diye buyurmuştur. Kur’an-ı Kerim dertlere deva şifa için, kalplere şifa, hidayet rehberi olarak indirilmiş günümüze kadar bozulmadan gelmiştir.” İfadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ise konuşmasında şunları söyledi. “Bizi heyecanlandırılan bu görkemli tabloyu bize yaşatan, değerli hafız kardeşlerimi, onları yetiştiren hocalarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyorum. İlimiz genelinde hafızlık Kur’an kurslarından mezun olan 290 öğrencimiz için düzenlenen bu tören başta hafızlarımıza, ailelerine, memleketimize hayırlı ve uğurlu olmasını Cenab-ı Allahtan temenni ediyorum. Peygamber efendimiz, içinizden en hayırlınız Kur’an öğreten ve öğrenendir buyuruyor. Sizler Kur’an öğrenen ve öğretenlersiniz. Ne mutlu sizlere. Ne mutlu sizlere kuran öğretenlerdir. Bakara Süresinin ilk ayetinde belirtildiği gibi, Kur’an-ı Kerim bir hidayet kaynağıdır. Yunus Emre diyor ki ‘ İlim İlim Bilmektir, İlim kendin Bilmektir, Sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır’. Diğer taraftan da ‘bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil’ Okuduğumuzu anlamak, anladığımızı tatbik etmek, diğer taraftan da okuduklarımıza riayet etmektir. Bizler bu toplum niye böyledir diye gidişatından şikâyet etmekteyiz. Hocalarıma burada şunu söylemek istiyorum. Bizlere namazı bozan şeyleri öğrettiniz, Orucu bozan şeyleri öğrettiniz, Abdesti bozan şeyleri öğrettiniz. Ama İmanı bozan şeyler bir türlü bize öğretilmedi. Dolaysıyla bu merasimde bulunmaktan onur duyduğumu, hocalarıma da müteşekkir olduğumuzu belirtmek istiyorum. Üzerimizde taşıdığımız sorumluluğun bilincinde olarak bu topluma örnek olarak hizmet edeceğinize inancım tamdır.“ dedi.

Sayın Valimiz Baruş ise şunları aktardı: “Bugün burada bulanan Kur’an’a olan sevdasını göstermiş olan beyefendiler, hanımefendiler. Bu programın düzenlenmesine vesile olan Kur’an’ın hadimi sevgili öğrenciler. Sizleri Yüce rabbimin selamıyla selamlıyorum. Esselamü aleyküm ve rahmetullah. İnsanlık için hidayet kaynağı, inananlar için hayat rehberi, gönüllere şifa ruhlara ferahlık veren sözlerin en güzeli olan Kur’an-ı Kerim’i ezberleyerek buraya gelen ve değerli kardeşlerimi annelerini babalarını tebrik ediyorum. Anne babalarına ve onların Kur’anı-ı Kerimi ezberlemelerine vesile olan çok değerli hocalarımı tebrik ediyorum. Kardeşlerim 1411 yıldır inananlar için bir rehber olan yüce kitabımız hafızlar sayesinde bizlere intikal etti. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Kur’an-ı Kerim geldiği zaman bunları sahabelere bazı nesnelere nakşettirmişti. Ancak sadece sahabe bunları deri üzerine yazmakla yetinmedi ve bunları hafızasında tuttu. Daha sonrasında Hz. Ebubekir Kur’an-ı Kerim’in toplanmasını, bu ayetlerin bir mushaf haline getirilmesini sağladı. Hz. Osman zamanında Kur’an-ı Kerim Müslüman dünyasının genişlemesi nedeniyle ihtiyaç olması hasebiyle tüm işlem dünyasına sağladı. Kur’an-ı Kerim gerek yazılı olarak, gerekse de o günden bu güne kadar hafızlarımız sayesinde bizlere intikal etti. Bu güne kadar Kur’an-ı Kerim’e hizmet eden Sahabeler ve büyüklerimizin hepsine rahmet diliyoruz. Bugün aramızda bulunan kardeşlerimiz de Kuranı kerimin hizmetçileri olarak hafızlık geleneğine güzel bir katkı sağlıyorlar. Kendilerine ayrıca teşekkür ediyoruz. Malatya, İslam için Anadolu’ya yayılma sağlayan ve ilmin burada teşrif ettiği topaklara sahip. Malatya’da İslam’ın yayılmasını sağlayan Battalgaziler ve burada İbni Arabiler, Sadrettin Koneviler ve nice büyüklerimiz Kur’an-ı öğreterek insanlara saadet getirdiler. Selçuklular döneminde Malatya’ da bulunan Sahabeyi Kübra medreselerinde Kur’an ilimleri öğretildi. Böylece yüzyıllar boyunca bizlere miras kaldı. Onun için Malatyalılar olarak Malatya’da bulunan kardeşlerimiz olarak sizlerin ona ne kadar önem verdiğinizi, aşkla şevkle Kur’an’la buluştuğunuzu görmek bizleri mutlu ediyor. Bu manzara da bunun örneğidir. Bugün dört ilçemizde Kur’an kurslarından mezun olan 290 kardeşimiz icazet belgelerini alacaklar. Kur’an-ı Kerim’in vazettiği bilgileri alarak tüm insanlığa hizmet vermeye devam edecekler. Emeklerinin boşa çıkması için cenabı Allah’tan metanet sabır ve bu aşkın devam etmesini diliyorum. Enfal süresinde Müminler o Kimseleridir ki Allah’ın adı duyulduğunda Yürekleri titrer” ayetlerinden, oradaki ahlak ve edepleri yaşantılarında kullanmalarının önemine değinmek istiyorum. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Malatya’da iki ilçemizde hafızlık İmam-Hatip okullarımızda 258 öğrencimiz öğrenim görüyor. Allah bizleri Kur’an’ın yolundan ayırmasın. Bizlere Kur’an-ı Kerim’i rehber kılsın” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı ise hafızlara hitaben yaptığı konuşmada, Kur’an-ı Kerim’i yaşamın bütün alanlarında uygulamalarını isteyerek, hafızlığın önemini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Karslı, “Son yıllarda hafızlıkta önemli gelişmeler oluyor. Sayısal olarak artış bu çok güzel bir şey ancak burada verilen emekler amacına ulaşıyor mu? Bu soruyu kendimize sormamız lazım. Asrı Saadetteki hafızlıktan alacağımız dersler var. Onlar bize bir ölçü bırakmıştır. Kur’an-ı anlamak ve yaşamak. Böyle kalabalık hafızlar Asrı Saadette yoktu. Onlar 3-5 ayet öğrenir, onlar uygulamasını yapmadıkça diğer ayetlere geçmezdi. Bu temel amaç anlamak ve yaşamak bugün eksik gözüküyor. Bunun için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bugün hafızlık konusu sadece bir ezberlenme çabası olarak görülüyor. Bu işin aynı zamanda hafızlık yanında bir değerler eğitimi olduğunu bir Kur’an ahlakı kazanmamız süreci olduğunu asla unutmamamız gerekir. Bizler geçmişin hafızlık müessesi olarak verilen emeklerin karşılığını alıyor muyuz? Muhasebesini yapmamız lazım. Çünkü bu ülkede yetişen hafızlık sayısını göre Kur’an’ın yeterince anlatılmadığı, aktarılmadığını görüyoruz. Tabi hutbelerde başka yerlerde anlatıyoruz ama bu kadar hafızın olduğu bir ülkede çok daha farklı bir Kur’an kültürünü vermemiz gerekirdi. Hafızlığın amacı bu olmalıdır. Milletimizin Kur’an’a çok büyük bir sevgisi ve saygısı vardır. Bu tablo onun göstergesidir. Ama doğrusunu söylemek gerekirse milletimiz Kur’an’ın anlamını namazda her rekâtta okuduğu Fatiha süresinin anlamı noktasında bile çok ciddi sıkıntılar vardır. Kur’an’ın ruhları dokuduğu toplumları insanları nasıl yetiştireceğiz? Buna dikkat etmemiz lazım. Hafızlığa bu kadar önem veren topluma hafızların yüksek tahsil akademik çalışmalarını da bir program çerçevesinde geliştirmeleri gerekir. Bu hafız kardeşlerimizin arasından alimler, bilginler, İslam medeniyetini ihya ve inşa edecek insanların yetişeceğine inanıyorum. İşte bizim idealimiz gayemiz budur. Bundan sonra buna yönelmemiz gerekir. Hafızlıkta ilim bitmez, hafızlık ilmin başlangıcıdır ve hayat boyunca devam edeceğiz. Hafızların yetişmesinde katkısı olan il, ilçe müftülerimiz anne babalar hepinize şükranlarımı arz ediyorum” şeklinde konuştu.

Hafızlar tarafından kısa surelerin okunmasının ardından, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Sait Bosat tarafından dua edidi. Protokol tarafından Hafızlık İcazetleri hafızlara dağıtıldı. Hafızlara ve hocalarına çeşitli hediyeler takdim edildi. Program hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.